7 Ağustos 2012 Salı

En Çok Konuşulanlar? ile çok özel röportaj - Enes ÖZDEMİR





Twitter’da Türkiye’nin TT listesindeki etiketin/hashtagin Analizini yapan ecktr.com Sitesi’nin Editörleriyle çok özel röportaj gerçekleştirdik. Şimdi siz kıymetli Blog okuyucularımızı röportajla baş başa bırakıyorum.




En Çok Konuşulanlar? Profilinin admini kimdir biraz kendinizden bahseder misiniz ?

 En Çok Konuşulanlar admini 2 kişidir. Biri ankarada yaşayan ,özel sektörün hamurunda yoğurulan,idealist,yardımsever ve gerçekçi.
 Diğeri,büyükşehirlerin gürültüsünden sıkılıp Anadolu'nun küçük bir ilçesinde yaşayan,kendini öğrencilere adamış ,idealist,kuralcı bir öğretmendir.

 ecktr.com sitesini açma  fikiri nasıl oluştu?

 Öncelikle işim gereği çok fazla twitter'a giremiyordum ki hala giremiyorum.Her akşam Twitter'ı açtığımda soldaki TT listesini gördüğümde,bu liste nasıl oluşuyor,kim yazıyor,ne kadardır bu listede diye merak ederdim.Sonra bunu sadece ben merak etmiyorumdur diye düşündüm. Aklıma TT listesini an ve an kaydedbilrsem etiketin/hashtagin orada ne kadar kaldığını hesaplayabileceğim geldi.
 Bunun için bir sunucu'ya ihtiyacımız vardı.Böylece kendi adımıza bir site kurup onun üzerinden twitter'da paylaşımları yapmaya başladık.Ama şunu belirtmek isterim bu site sadece ilk olarak En Çok Konuşulanlar adminleri (2 kişi) için kurulmuştu.Sonrasında herkesin girebileceği bir siteye dönüştürdük.Tabi istekler artınca sürekli yeni analizler ekledik,ekliyoruz ve ekleyeceğiz.

Ecktr.com bu isim nasıl oluştu ecktr nin bir açılımı yada bir anlamı varmı?

Ecktr'nin açılımı En Çok Konuşulanlar Türkiye'dir. Özgün bir isim bulma çabasından yola çıkarılarak üretildi.
Twitter'da TT listesine bağlı kalmamak için biz twitter'da En Çok Konuşulanlar Mantığı ile hareket ediyoruz. Böylece TT listesi dışında da Paylaşım yapabiliyoruz.

Bu siteyi açmaktaki amaç neydi?

 Tabi az öncede belirttiğim gibi ilk amaç kendi analizlerimi yapmak içindi.Fakat bazen kendi sitemizde sorun yaşadığımızda başka sitelerden analiz almak istediğimizde aradığımızı bulamadık. Türkiye'de bu konuda çok büyük bir açık vardı.Bunu farkettik.Ama yurtdışında da bir çok site genelde paralı veya sınırlı şekilde hizmet veriyordu.Biz bu açığı kapatmak ,
 Türkiye'deki twitter kullanıcılarına analiz hizmeti vermek için  sitemizi geliştirdik diyebilirim

 Bu siteyi açtığınızda ne düşündünüz ne oldu?

 Siteyi açtığımızda sadece biz kullanıyoruz diy düşünüyorduk.Sonra twitter'dan ve arama sitelerinden arama yaptığımızda bir çok insanının sitemizi ziyaret ettiğini gördük.Son 1 aydır sitemize girişleri detaylı olarak inceliyoruz.Beklentilerimizin çok üstünde ziyaretçi sayımız var.Şaşırmıyoruz desem yalan olur.

 İşin bu boyutlara geleceğini düşünmüşmüydünüz? 

 Takipçi sayısı olarakta , ecktr.com 'un yoğunluğu olarakta işin bu boyutlara geleceğini hiç düşünmedik.İlk başlarda kuralsız olarak paylaşım yapıyorduk.Sonradan iş bizi aşmaya başladı. Genele hitap etmek adına biraz daha kurumsal yapıya  geçtik. 
 Çünkü her etiketi paylaşmak bizim için de takipçilerimiz için de külfet olmaya başladı.Artık daha seçici paylaşımlar yapmaya, kurallarımıza bağlı olmaya çalışıyoruz.

Program kendisi mi atıyor twitter profiline tweetleri yoksa siz mi atmaktasınız ?

Uzun bir cevabı var aslında. Kısaca cevaplıyım.

 Etiketleri (Başında # işareti olanlar) ,TT'ye girdiği anda ve her 200 dakikada bir program tarafından paylaşım yapılıyor.
 Belirdiğimiz konuları içeren konu başlıklarını ise TT'ye girdiği anda ve her 500 dk'da bir paylaşıyım yapıyor
 Bunların dışında biz paylaşıyoruz.
 Yani haber girilecekse veya bizim programa tanıttığımız konu dışında bir başlık TT'de ise biz paylaşım yapıyoruz.
 Tabi bir de programızda dostlarımız için ayrıca mention algoritması var.
 İlk tweeti atanı buluyoruz ve ilk tweeti atan dostlarımızdan biri ise otomatik paylaşım yaparken mention yapabiliyoruz.

Sürekli birinin işin başında olması gerekir iş dağılımı nasıl yapıyorusnuz?

 Önceden dediğiniz gibi sürekli  twitter'ın başında birimiz oluyordu.Ama artık program bizim için paylaşımlarda bulunuyor.Artık daha rahatız. En azından TT'ye girenlerin paylaşımlarını programımız yapıyor ve içimiz rahat ediyor.


Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

 Artık elimizde 3-4 aylık TT listesi ve 2-3 aylık Hashtag analizi verileri oluştu. Bunda sonra bu verileri kullanarak sitemizde yayınlamayı düşünüyoruz. Hashtag analizini daha detaylı yapmayı (Tweet /Rt sayısı/mention) düşünüyoruz. 
 En üst hedefte belli konular ile ilgili tweet analizi var. Mesela bir derbi karşılaşmasındaki tüm etiketlerin tweetlerini analizini sitemizden yapmak istiyoruz.
 Şunu özellikle belirtmek isterim: Hiçbir zaman sitemiz üyelik gerektiren bir sistem içermeyecek. Ziyaretçilerimizden twitter apisi için istemeyeceğiz. Herkesin erişebileceği bir site olarak kalacağını garanti edebilirim.
 Hedeflerimizi birazda takipçilerimiz ve ziyaretçilerimiz şekillendirecek.Onların isteklerini de elimizden geldiği kadar yerine getirmek isteriz.

Son olarak Sizi takip edenlere ne söylemek istersiniz?

 Soldaki TT listesini merak edenler her zaman bizi takip etsinler.En doğru, en güncel veriyi tarafsız şekilde sunmaya çalışıyoruz.Umarım memnundurlar. Bir de arada bir  analiz dışında ,nasıl olduğumuzu sorarlarsa çok memnun oluruz   . Meraklısına cevap olarak " Tweetleriniz tek tek sayılıyor " demek isterim . Saygılarımla.













1 yorum: